Українська кухня у Європі: проблеми та виклики для ресторанного бізнесу

Автор(и)

  • Анастасія Геннадіївна Благополучна Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Україна https://orcid.org/0000-0001-5897-0120

DOI:

https://doi.org/10.31499/2786-7838.ssedj.2023.1(3-4).98-103

Ключові слова:

ресторанний бізнес, українська кухня, європейські ринки

Анотація

Українська культура, в тому числі й гастрономічна, активно популяризується за кордоном. Через призму кулінарії відбувається також і популяризація позитивного іміджу України, що дозволяє привернути увагу громадян різних країн, особливо під час російсько-української війни. Тим більше, що деякі страви української кухні, зокрема борщ і вареники, увійшли до меню міжнародної кухні. Мета. Мета статті полягає у дослідженні сучасних тенденцій розвитку української кухні та ресторанного господарства України в Європі. Дизайн / методи / підходи. У статті використовуються такі методи дослідження: дедукція, індукція, аналіз, синтез, пояснення. Результати. За минулий рік українці відкрили близько 500 різних точок за кордоном. Українська кухня не надто користується попитом у Європі. Українські страви для багатьох європейців надто жирні та важкі. У країнах ближнього зарубіжжя часто не помічають різниці між своєю кухнею та нашою, тим більше, що вони дійсно схожі. По регіонах відмінностей не більше ніж в Україні. Але загалом для більшості європейців українська кухня дуже специфічна, екзотична, чужина, до неї треба звикати. Оригінальність / цінність / наукова новизна. Розглянуто популярність та привабливість української кухні у країнах Європи. Проаналізовано часткове переорієнтування закладів ресторанного господарства, які функціонували в Україні, але через війну змушені були перенести свої потужності в інші країни світу. Практичне значення. Аналіз проблем, що виникають під час інтеграції української кухні в інших країнах світу дозволить розробити чіткий і правильний алгоритм дій для ведення українцями успішного ресторанного бізнесу у Європі. Подальші дослідження. Подальші наукові розвідки автора стосуватимуться проблеми удосконалення шляхів впровадження української кухні в інших країнах світу, а також аналізу етапів розвитку українського ресторанного бізнесу в країнах Європи.

Біографія автора

Анастасія Геннадіївна Благополучна, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

викладач-стажист кафедри технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи, доктор філософії з харчових технологій

Посилання

Bondar, N., & Golikova, T. (2022). Culinary traditions and eating patterns of various Ukrainian regions. In D. Bogueva, T. Golikova, M. Shamtsyan, I. Jākobsone, & M. Jakobsons (Eds.), Nutritional and health aspects of traditional and ethnic foods of Eastern Europe (pp. 265–277). Academic Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-811734-7.00004-9

D’Antuono, L. F., & Bignami, C. (2012). Perception of typical Ukrainian foods among an Italian population. Food Quality and Preference, 25(1), 1–8. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2011.12.003

Dyshkantiuk, O., Kharenko, D., & Ivychuk, L. (2018). Potentsial restorannoho hospodarstva Odeshchyny v rozvytku hastronomichnoho turyzmu [The potential of the restaurant industry in the development of gastronomic tourism in the Odessa region]. Food Industry Economics, 10(2), 31–39. https://doi.org/10.15673/fie.v10i2.958 (in Ukrainian)

Fedosova, K. S. (2012). Trends and prospects of gastronomic tourism in Ukraine. Food Science, Engineering and Technologies, (59), 872–876. https://uft-plovdiv.bg/site_files/file/scienwork/scienworks_2012/docs/5-Turizam_hranene_ketaring/Fedosova_D.pdf

Geist, E. (2022). From Khrushchev’s kulish to chicken Kyiv: How soviet power redefined Ukrainian cuisine. The Soviet and Post-Soviet Review, 50(2), 143–161. https://doi.org/10.30965/18763324-bja10071

Onyshchenko, T. O. (2021). Main features of Ukrainian cuisine. Proceedings of the All-Ukrainian Scientific and Practical Conference of Higher Education Applicants and Young Scientists “Innovatsiini tekhnolohii rozvytku u sferi kharchovykh vyrobnytstv, hotelno-restorannoho biznesu, ekonomiky ta pidpryiemnytstva: naukovi poshuky molodi” [Innovative development technologies in the field of food production, hotel and restaurant business, economics and entrepreneurship: scientific research of young people]. Part 2. (p. 255). Kharkiv State University of Food Technology and Trade. http://surl.li/orxef

Ostapienko, M., & Ivanova, M. G. (2020). Michelin star system in the perceptions of Ukrainian chefs. Yearbook of Varna University of Management, (13), 178–190. https://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3755550

Simochko, T., & Boyko, N. (2022). Eastern European ethnic food preservation and future sustainable food production. In D. Bogueva, T. Golikova, M. Shamtsyan, I. Jākobsone, & M. Jakobsons (Eds.), Nutritional and health aspects of traditional and ethnic foods of Eastern Europe (pp. 265–277). Academic Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-811734-7.00013-X

Volkova, A. (2015). Naukovo-etnohrafichne doslidzhennia osoblyvostei tekhnolohii strav ukrainskoi natsionalnoi kukhni [Scientifical-ethnographic research of peculiarities of technology of dishes of Ukrainian national cuisine]. Path of Science, 1(1), 4.1–4.8. https://pathofscience.org/index.php/ps/article/view/4

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-15

Як цитувати

Благополучна, А. (2023). Українська кухня у Європі: проблеми та виклики для ресторанного бізнесу. Sustainable Socio-Economic Development Journal, 1(3-4), 98–103. https://doi.org/10.31499/2786-7838.ssedj.2023.1(3-4).98-103

Номер

Розділ

Статті