Проблеми та перспективи розвитку закладів ресторанного господарства міста Умань

Автор(и)

  • Ольга Валентинівна Джога Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Україна https://orcid.org/0000-0003-2574-4906
  • В’ячеслав Владиславович Бутко Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31499/2786-7838.ssedj.2023.1(1-2).59-66

Ключові слова:

кафе, ресторани

Анотація

Мета. Метою статті є аналіз якості надання послуг з організації обслуговування відвідувачів у місцевих закладах ресторанного господарства різного типу та зміни їх кількості у 2018–2022 рр. Дизайн / методи / підходи. На основі методів спостереження та опитування, аналізу, порівняння, систематизації результатів досліджено діяльність закладів ресторанного господарства різних типів, які продовжили функціонувати на ринку послуг усупереч змінам, які відбулися після вторгнення росії в Україну. Результати. Виявлено найбільш конкурентоспроможні заклади ресторанного господарства міста Умань, які користуються найбільшою популярністю у місцевого населення та гостей міста. Проаналізовано якість обслуговування відвідувачів та виявлені помилки, які трапляються у роботі закладів під час обслуговування відвідувачів. Оригінальність / цінність / наукова новизна. Теоретичне значення статті полягає у виявленні проблемних питань у їхній діяльності та визначенні рекомендацій щодо покращення роботи підприємств харчування міста Умань, враховуючи сучасні напрямки діяльності закладів гостинності. Практичне значення. Констатовано, що відсутність стратегії та планування а також належного контролю з боку власника призводить до швидкого падіння закладу у рейтингу конкурентоспроможних підприємств. Доведено, що від стану бізнесу у містах та окремих територіальних громадах залежить економічний розвиток країни у цілому. Діяльність фізичних осіб підприємців сфери гостинності зумовлює не лише фінансовий вклад у добробут локальних місцевостей, а й створює враження про благоустрій та затишок у місцевих мешканців та туристів. Подальші дослідження. Потребують вивчення відповідність асортиментного переліку страв і напоїв типу підприємства, співвідношення ціна-якість, сервісологія, наявність додаткових послуг.

Біографії авторів

Ольга Валентинівна Джога, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

старший викладач кафедри технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи, доктор філософії (спеціальність 011 Освітні, педагогічні науки)

В’ячеслав Владиславович Бутко, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

здобувач другого (магістерського) ступеня вищої освіти спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа

Посилання

Blahopoluchna, A. H. (2022). Osoblyvosti funktsionuvannia pidpryiemstv restorannoho hospodarstva Ukrainy v kryzovykh umovakh [Peculiarities of functioning of Ukrainian restaurant business enterprises in crisis conditions] In I. M. Povorozniuk (Ed.), Industriia turyzmu y hostynnosti: suchasni vyklyky ta perspektyvy [Tourism and hospitality industry: Current challenges and prospects] (pp. 65–70). Vizavi. https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14814 (in Ukrainian)

Blahopoluchna, A., Kyryliuk, I., Dzhoha, O., & Lytvyn, O. (2022). Zastosuvannia tekhnolohii Blockchain v industrii hostynnosti [Application of Blockchain technology in the hospitality industry]. Economies’ Horizons, 4(22), 43–50. https://doi.org/10.31499/2616-5236.4(22).2022.267017 (in Ukrainian)

Bohdan, N., & Korchahina, D. (2020). Faktory turystychnoi pryvablyvosti destynatsii: hotelno-restorannyi biznes [Factors of tourist attractiveness of the destination: Hotel and restaurant business]. Proceedings of the International Scientific and Practical Conference “Suchasni tendentsii rozvytku industrii turyzmu ta hostynnosti u konkurentnomu seredovyshchi” [Modern trends in the development of the tourism and hospitality industry in a competitive environment] (pp. 23-24). O. M. Beketov National University of Urban Economy in Kharkiv. https://drive.google.com/file/d/1k-GjEw-sTG7G4jUBLpeCd60zAIVpEEM4/view (in Ukrainian)

Bondar, S. V., & Makarenko, S. Yu. (2021). Tendentsii rozvytku hastroturyzmu v Ukraini [Trends in the development of gastronomy in Ukraine]. Proceedings of the IV International Scientific and Practical Conference “Ekonomichnyi rozvytok derzhavy, rehioniv i pidpryiemstv: problemy ta perspektyvy” [Economic development of the state, regions and enterprises: Problems and prospects] (380–381). Lviv Polytechnic Publishing House. https://tourlib.net/statti_ukr/bondar6.htm (in Ukrainian)

Bosetska, N. H. (2019). Novi trendy v oblasti restorannoi industrii [New trends in the restaurant industry]. In V. M. Yatsenko (Ed.), Determinants of innovation and investment development of multi-branch entrepreneurship, tourism and hospitality industry (pp. 391–404). Verlag SWG imex GmbH. http://eprints.cdu.edu.ua/1883/1/monogr.pdf (in Ukrainian)

Dzhoha, O. V. (2022). Osnovni tendentsii rozvytku pidpryiemstv restorannoho hospodarstva [The main trends in the development of restaurant business enterprises]. In I. M. Povorozniuk (Ed.), Industriia turyzmu y hostynnosti: suchasni vyklyky ta perspektyvy [Tourism and hospitality industry: Current challenges and prospects] (pp. 70–82). Vizavi. https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14814 (in Ukrainian)

Dzhoha, O. V., & Melnyk, D. M. (2022). Analiz diialnosti zakladiv restorannoho hospodarstva u misti Uman [Analysis of the activities of restaurant business establishments in Uman, Cherkasy region]. Proceedings of the ІХ All-Ukrainian Scientific and Practical Conference “Suchasni problemy i perspektyvy ekonomichnoi dynamiky” [Current problems and prospects of economic dynamics] (pp. 280–283). Vizavi. https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15217 (in Ukrainian)

Ivashina, L. L., Byshovets, L. H., & Kurakin, O. B. (2020). Kav’iarni: suchasni tendentsii restorannoho biznesu [Coffee shops: Modern trends of restaurant business]. Scientific notes of Taurida National V. I. Vernadsky University Series: Economy and Management, 5(31), 77–80. https://doi.org/10.32838/2523-4803/70-5-12 (in Ukrainian)

Konoplova, M. (2022, September 16). Khersontsi stvoryly i rozvyvaiut onlain-platformu ukrainskykh kraftovykiv [Kherson residents have created and are developing an online platform for Ukrainian craftsmen]. #ShoTam. http://surl.li/lbypg (in Ukrainian)

Kovalchuk, T. (2019). Perspektyvy rozvytku hotelno-restorannoho biznesu v Ukraini v umovakh hlobalizatsii svitovoho hospodarstva [Prospects for the development of the hotel and restaurant business in Ukraine under the conditions of globalization of the world economy]. Uzhorod National University Herald. International Economic Relations and World Economy, 1(23), 126–130. http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/23_1_2019ua/28.pdf (in Ukrainian)

Krasnomovets, V., & Drobotova, M. (2022). Kharakterystyka diialnosti pidpryiemstv restorannoho hospodarstva Cherkashchyny yak element rozvytku turyzmu v rehioni [Characteristics of activities of restaurant enterprises (business) in Cherkasy region as an element of the development of tourism in the region]. Bulletin of the Cherkasy Bohdan Khmelnytsky National University. Economic sciences, 1–2(26), 125–135. https://doi.org/10.31651/2076-5843-2022-1-2-125-134 (in Ukrainian)

Makushok, O. V., & Rybchak, O. S. (2020). Marketynhovi doslidzhennia yak osnova zabezpechennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstv restorannoho biznesu [Marketing research as a basis for ensuring the competitiveness of restaurant businesses]. The Bulletin of the Kharkiv National Agricultural University of V. V. Dokuchaev, (1), 55–64. https://doi.org/10.31359/2312-3427-2020-1-55 (in Ukrainian)

Mukha, R. (2021). Doslidzhennia stanu hotelno-restorannoi industrii Ukrainy ta vplyv pandemii COVID-19 na nei [Research of the state of the hotel and restaurant industry of Ukraine and the impact of the COVID-19 pandemic on it]. Efektyvna ekonomika, (7). https://doi.org/10.32702/2307-2105-2021.7.90 (in Ukrainian)

Neshchadym, L., Povorozniuk, I., Kyryliuk, I., & Lytvyn, O. (2021). Strategic methods of economic analysis of service enterprises in Ukraine. In M. Ohiienko, & T. Pokusa (Eds), Socio-economic development of regions: strategies, models, innovations (pp. 215–221). The Academy of Management and Administration in Opole. https://www.wszia.opole.pl/wp-content/uploads/2020/05/2021_WEB-BOOK_Monagraf1.pdf (in Ukrainian)

Povorozniuk, I. (2021). Innovatsiini tekhnolohii v restorannomu biznesi [Innovative technologies in the restaurant business]. Economy and society, (30). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-17 (in Ukrainian)

Povorozniuk, I. M, Kyryliuk, I. M., & Neshchadym, L. M. (2022). Formuvannia teoretyko-metodolohichnykh zasad rozvytku servisolohii industrii hostynnosti [Formation of theoretical and methodological foundations for the development of service industry in the hospitality industry]. Sciences of Europe, (93), 25–29. https://doi.org/10.5281/zenodo.6579846 (in Ukrainian)

Povorozniuk, I. M., Slatvinska, L. A., & Berbets, T. M. (2018). Formuvannia konkurentospromozhnosti hotelnykh posluh rehionu [Formation of competitiveness of the region hotel services]. Economies’ Horizons, 3(6), 107–120. https://doi.org/10.31499/2616-5236.3(6).2018.156320 (in Ukrainian)

Sokolenko, A., & Onopriienko, K. (2020). Pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstv restorannoho hospodarstva za rakhunok uprovadzhennia systemy yakosti [Increasing the competitiveness of restaurant enterprises due to the introduction of a quality system]. Proceedings of the International Scientific and Practical Conference “Suchasni tendentsii rozvytku industrii turyzmu ta hostynnosti u konkurentnomu seredovyshchi” [Modern trends in the development of the tourism and hospitality industry in a competitive environment] (pp. 36–38). O. M. Beketov National University of Urban Economy in Kharkiv. https://drive.google.com/file/d/1k-GjEw-sTG7G4jUBLpeCd60zAIVpEEM4/view (in Ukrainian)

Tymchuk, S. V., Tereshchuk, N. V., & Neshchadym, L. M. (2021). Sertyfikatsiia produktsii ta posluh zakladiv barnoi spravy v Ukraini [Certification of products and services of bar institutions in Ukraine]. Market Infrastructure, (59), 65–69. https://doi.org/10.32843/infrastruct59-12 (in Ukrainian)

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-22

Як цитувати

Джога, О., & Бутко, В. (2023). Проблеми та перспективи розвитку закладів ресторанного господарства міста Умань. Sustainable Socio-Economic Development Journal, 1(1-2), 59–66. https://doi.org/10.31499/2786-7838.ssedj.2023.1(1-2).59-66

Номер

Розділ

Статті