Оцінка впливу дебіторської заборгованості на вартість підприємства - Демченко, Тетяна (Sustainable Socio-Economic Development Journal, 2023)
Мета. У процесі оцінки підприємство розглядається господарською одиницею. Вона є цілісним майновим комплексом, що складається із таких елементів, які можуть бути оцінені більш менш незалежно один від одного. Серед цих елементів прийнято розрізняти ті, що можна кількісно оцінити, такі як земля, нерухомість, обладнання, ліквідні засоби, дебіторська заборгованість, та ті, що не піддаються формалізації, а саме імідж, ділова репутація, технічна компетенція, якість управління підприємством. В результаті, загальна вартість підприємства може бути визначена, як сума вартостей його елементів, які можна і не можна осягнути. Суттєвим показником, що характеризує фінансове положення підприємства, є стан розрахунків з дебіторами. Дизайн / методи / підходи. Теоретико-методологічною основою нашого дослідження є наукові положення сучасної теорії обліку і управління, праці вітчизняних і зарубіжних вчених з основ обліку, аналізу та управління активами. Для вирішення поставлених у роботі завдань дослідження використовувалися конкретні методи, зокрема, статистичний метод, методи регресійного аналізу. Результати. Занадто велика сума дебіторської заборгованості являє собою негативне явище в економіці будь-якої держави. Значний обсяг дебіторської заборгованості, що має місце у відносинах між українськими підприємствами, безсумнівно веде до кризи неплатежів. В свою чергу, криза неплатежів веде до недоотримання наявних грошових коштів підприємствами, які б могли бути ними вкладені у свою господарську діяльність, і тим самим, гальмують розвиток підприємницької діяльності в цілому в країні. Питання оптимального обсягу дебіторської заборгованості на підприємстві є досить важливими та актуальними для діяльності будь-якого підприємства, особливо в теперішніх умовах функціонування економіки. Оригінальність / цінність / наукова новизна. Визначено взаємозалежність розміру дебіторської заборгованості та управління нею. Обґрунтовано, що вчасно вжиті адекватні заходи щодо погашення оптимального розміру дебіторської заборгованості призводять до фінансового оздоровлення всієї діяльності підприємства та забезпечують його фінансову безпеку. Досліджено, що питання оптимального розміру дебіторської заборгованості на підприємстві є дуже важливими та актуальними для діяльності будь-якого підприємства. Практичне значення. Запропоновано економіко-математичну модель розрахунку оптимального співвідношення дебіторської заборгованості, яка сприятиме управлінню дебіторською заборгованістю на підприємстві та підвищенню ефективності його діяльності. Подальші дослідження. Розробка моделей управління дебіторською заборгованістю, що допоможе встановлювати реальну оцінку вартості підприємства та підвищувати ефективність фінансового аспекту його діяльності.