Особливості управління збутовою діяльністю аграрних підприємств - Світовий, Олександр (Sustainable Socio-Economic Development Journal, 2023)
Мета. Збутова політика аграрних підприємства на зовнішньому та внутрішньому ринках тільки тоді може бути успішна, коли буде постійно покращуватися якість реалізованої продукції, оновлюватиметься її асортимент, буде проводитися маркетинговими відділами підприємств постійна робота по налагоджуванню кооперативних зв’язків із переробними підприємствами та поліпшуватимуться експортні позиції. Мета – характеристика управління збутовою діяльністю аграрних підприємств та пошук шляхів його удосконалення. Дизайн / методи / підходи. Для досягнення поставленої мети дослідження було використано такі методи пізнання, як: порівняння; узагальнення; аналізу і синтезу. Також для всебічного й комплексного дослідження особливостей управління збутовою діяльністю аграрних підприємств було застосовано такі міждисциплінарні та спеціальні методи: монографічний; абстрактно-логічний. Застосування системного підходу в дослідженні було зумовлено необхідністю розгляду управління діяльністю аграрних підприємств як системи. Також нами були застосовані методи: історично-логічний метод; статистичний метод. Результати. Розглядаючи особливості управління збутовою діяльністю аграрних підприємств ми провели ґрунтовний аналіз сучасного стану управління збутом та намітили перспективи його вдосконалення. Доведено, що значну роль у допомозі первинним виробникам в одержанні вигідних цін за свою продукцію має кооперування з підприємствами як однієї галузі, так і з переробними підприємствами. Розглянувши товарну структуру експорту та імпорту основних видів продукції рослинництва та продуктів її переробки, можна констатувати, що експортний потенціал нашої країни має тенденцію до зростання. Аналіз імпортних позицій продуктів переробки рослинницької продукції дає можливість зробити висновок про те, що потреба в таких продуктах на внутрішньому ринку України тільки зростає. Наголошено, що експорт продуктів переробки чи готових продуктів приносить значно більше прибутку, ніж реалізація сировини. Обґрунтовано, що для удосконалення управління збутовою діяльністю аграрних підприємств необхідно на кожному підприємстві виробити маркетингову концепцію, сформувати систему маркетингу та мінімізувати маркетингові ризики. Своєчасне реагування спеціалістів маркетингового відділу підприємств на сучасні ринкові виклики може бути вирішальним моментом для успішного просування підприємства у конкретному бізнесі. Оригінальність / цінність / наукова новизна. Доведено необхідність розглядати управління збутовою політикою аграрних підприємств як систему, яка буде враховувати усі особливості виробництва і збуту продукції в сільському господарстві. Практичне значення. Обґрунтовано, шо кооперуватися із переробними підприємствами забезпечить задоволення попиту внутрішнього ринку вітчизняними продуктами відповідної якості. Продукти переробки чи готові продукти мають високу додану вартість. Подальші дослідження. Розробка напрямів удосконалення управління збутовою політикою аграрних підприємств.