Інноваційний іноземний капітал та інновації у сфері гостинності – запорука розвитку української економіки - Яковлєва-Мельник, Наталія (Sustainable Socio-Economic Development Journal, 2023)
Мета. Удосконалення механізмів залучення іноземного капіталу до інноваційної сфери гостинності – інноваційного капіталу. Дизайн / методи / підходи. Метод порівняльного аналізу застосовувався під час опрацювання різноманітних джерел з метою виявлення основної рушійної сили притоку інноваційного капіталу до країни. За допомогою методів узагальнення та формалізації запропоновано підходи до управління інноваційним капіталом на різних стадіях «життєвого циклу» інноваційного капіталу. Результати. Прямі іноземні інвестиції є пріоритетним фактором розвитку окремих галузей економіки (сфери гостинності). Під час відновлення економіки важливим є розробка та впровадження механізмів залучення іноземного капіталу в інноваційну сферу, максимально ефективне використання інноваційного капіталу. Негативний досвід залучення іноземного капіталу, залучення в недостатніх обсягах та нові умови становлення економки обумовлюють необхідність загальних змін, механізмів, що дозволять комплексно підійти до процесів залучення та управління іноземним інноваційним капіталом та до відновлення сфери гостинності, як однієї з найприбутковіших і найперспективніших галузей національної економіки. Оригінальність / цінність / наукова новизна. Розглянуто особливості функціонування іноземного інноваційного капіталу за фазами «життєвого циклу». Запропоновано підходи управління іноземним інноваційним капіталом залежно від фази його «життєвого циклу», зокрема в сфері гостинності. Наведено пропозиції та рекомендації щодо збільшення залучення та утримання іноземного інноваційного капіталу на різних етапах його функціонування в сфері гостинності. Практичне значення. Застосування механізмів управління іноземним інноваційним капіталом в залежності від фази його «життєвого циклу», дозволить чітку приймати рішення та реалізувати заходи щодо підвищення притоку капіталу до національної економіки та ефективності його використання в пріоритетних сферах. Подальші дослідження. Розробка шляхів реалізації механізму залучення та управління іноземного інноваційного капіталу в пріоритетних сферах економіки, зокрема в сфері гостинності.